7 lucruri mai putin cunoscute despre stranut

Iata care sunt cele 7 lucruri mai putin cunoscute despre stranut.

96

Stranutul este reflexul organismul ce se declanseaza cel mai adesea atunci cand exista un factor iritant la nivelul cailor nazale, insa multe persoane stranuta in momente mai putin obisnuite, uneori chiar si in lipsa prezentei unor factori alergeni. Iata care sunt cele 7 lucruri mai putin cunoscute despre stranut.

1. Terminatiile nervoase

„Stranutul porneste de la nivelul terminatiilor nervoase,” este de parere Neil Kao, medic specialist in alergii si astm bronsic in cadrul centrului Allergic Disease and Asthma din Greenville. Sistemul nervos este alcatuit la fel la toate persoanele, insa modul in care semnalele calatoresc de-a lungul nervilor pot lua cai diferite, ducand la scenarii diferite de stranut de la o persoana la alta.

2. Sanatatea organismului

Stranutul ne protejeaza sanatatea intregului organism. „Stranutul este un reflex important al sistemului imunitar, care ne conserva bunastarea fizica,” afirma Dr. Jao. Atunci cand anumiti alergeni din mediul inconjurator intra in caile nazale, centrul de stranut situat in trunchiul cerebral – parte a encefalului – transmite semnale de protectie catre alte parti ale creierului implicate in stranut: gatul, ochii, nasul si gura. Muschii pieptului se contracta puternic, iar muschii gatului se relaxeaza. Ca rezultat, aerul, impreuna cu saliva si mucusul, sunt fortate sa iasa din organism pentru a elimina substantele ce cauzeaza reactia.

3. Activitatea fizica

Antrenamentul fizic ne poate face sa stranutam. „Exercitiile fizice ne hiperventileaza organismul si, ca rezultat, nasul si gura devin mai uscate. Pentru a contracara senzatia de uscaciune, organismul declanseaza umezirea cailor nazale si apare stranutul.

4. Fotosensibilitatea

Razele soarelui pot declansa stranutul. „Lumina puternica a soarelui declanseaza stranutul la una din trei persoane,” afirma Dr. Patti Wood, autoarea cartii „Success Signals: Understanding Body Language”. Sensibilitatea la lumina puternica a soarelui este o trasatura mostenita genetic.

5. Actul sexual si stranutul

Sexul poate declansa stranutul, iar acest lucru se intampla mai des decat credem. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stranutul se declanseaza pe acest fond ca rezultat al stimularii sistemului nervos parasimpatic in momentul incheierii actului sexual.

6. Viteza stranutului

Viteza unui stranut poate depasi chiar si 100 de kilometri pe ora, adauga Dr. Wood, si elibereaza in aer aproximativ 100 de mii de microbi.

7. Smulgerea firelor de par si stranutul

Smulgerea firelor de par de la nivelul sprancenelor declanseaza, la majoritatea oamenilor, senzatia de stranut. Acest lucru se intampla datorita legaturilor nervoase de la nivelul nasului, asociate cailor nazale, iar senzatia este similara cu iritatia pe care o provoaca alergenii din mediul inconjurator.

sursa: https://www.facebook.com/pages/category/Personal-Blog/Curiozitati-1554950461193480/

Leave A Reply

Your email address will not be published.