Ar putea fi reală călătoria în timp?

Putem spune despre călătoria în timp că ne mișcăm între mai multe puncte în timp și spațiu. Înainte de a aprofunda ideea trebuie să înțelegem ce este timpul.

Timpul este o iluzie și este relativ după cum spunea Albert Einstein. El poate varia în funcție de viteza de deplasare prin spațiu. Timpul mai are o coordonată: direcția, pentru ca se deplasează doar înainte (sau cel puțin asta știm noi). Teoria relativității a lui Einstein spune că timpul încetinește sau accelerează în funcție de cât de repede se mișcă cineva în raport cu altceva. Dacă ne imaginăm că o persoană este într-o navă spațială care se deplasează cu viteza luminii, aceasta o să imbătrănească mult mai lent decât restul oamenilor de pe Pământ.

Gaura de vierme, spun oamenii de știință, este o posibilitate prin care se poate călători în trecut. Ecuațiile totuși nu pot fi aplicate în fizica actuală.Teoretic o "gaură de vierme" poate uni două puncte în spațiu-timp.

Găurile negre ar fi o altă soluție prin care s-ar putea călători în timp, mai exact, cu o navă spațială care s-ar deplasa îndeajuns de rapid în jurul găurii negre. În timp ce această navă spațială ar înconjura gaura neagră timp de cinci ani de exemplu, pe Pământ au trecut deja 10 ani.

gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafațe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele. Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută și drept „singularitate".

La suprafața limită gravitația este atât de mare, încât nicio rază (particulă) de lumină din interiorul găurii nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară. La această suprafață limită deplasarea gravitațională spre roșu este infinit de mare.

Viteza de scăpare gravitațională este la suprafața limită egală cu viteza luminii, așa încât raza suprafeței limită este egală cu raza traiectoriei circulare, numită „raza Schwarzschild”.

S-au realizat și multe filme pe acest subiect, fiecare tratând subiectul în mod unic dar principiile de bază rămân aproape aceleași. Vă prezentăm în continuare o mică listă de filme despre călătoria în timp:

Articolul este în curs de actualizare. Reveniți pentru a afla mai multe informații!

surse: wikipedia, science-alert.com, imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *