Calculatoarele cuantice în 2024: Un an al revoluției?

Anul 2024 se anunță a fi un an crucial pentru domeniul calculatoarelor cuantice. Se preconizează o serie de progrese semnificative, care ar putea duce la o adevărată revoluție în domeniul tehnologiei.

Primul computer cuantic comercial tolerant la erori:

Startup-ul QuEra anunță lansarea primului computer cuantic comercial tolerant la erori, cu 256 de qubiți fizici și 10 qubiți logici. Această realizare marchează un pas important spre scalabilitatea și fiabilitatea calculatoarelor cuantice. Se așteaptă ca producătorii de calculatoare cuantice să lanseze modele cu un număr tot mai mare de qubiți. IBM, Rigetti Computing și D-Wave Systems sunt printre companiile care conduc în această cursă.

Calculatoarele cuantice vor fi utilizate în domenii din ce în ce mai diverse, cum ar fi chimie, biologie, medicină, materiale avansate și inteligența artificială. Se anticipează descoperiri și inovații majore în diverse domenii datorită puterii de calcul cuantic.

Investiții masive:

Guvernele și companiile private investesc masiv în domeniul calculatoarelor cuantice.
Uniunea Europeană a lansat inițiativa EuroHPC, care are ca scop construirea a 5 calculatoare cuantice de performanță extremă până în 2025.

Deși progresele sunt semnificative, mai există multe provocări de depășit. Costul ridicat al calculatoarelor cuantice și lipsa de forță de muncă calificată sunt doar două dintre ele.

Progresele semnificative din acest an pot pune bazele unei revoluții tehnologice cu impact major în diverse domenii. Deși există încă provocări de depășit, entuziasmul și optimismul din domeniu sunt la cote maxime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *