De ce ni se face pielea de gaină?

Auzim deseori expresia „mi se face pielea de găină”. Experimentăm senzația pe propria piele când ne e tare frig sau când suntem profund emoționați. Iată care e explicația.

Cu toții experimentăm uneori „pielea de găină”, acel moment în care pe piele apar mici umflături la baza firelor de păr. Pielea de găină este o reacție involuntară a corpului, modul in care el răspunde la anumiți stimuli, fizici sau emoționali, și apare fie atunci când ne este frig, fie atunci când trăim emoții puternice, fie ele plăcute sau nu, cum ar fi frica, bucuria sau excitația.

Putem avea parte de această senzație plăcută în multe situații. Atunci când participăm sau suntem martori la evenimente emoționante de viață, ale noastre sau alte altora, și chiar și atunci când ni le amintim sau vorbim despre ele. Atunci când ascultăm muzică sau vedem filme. Muzica are multe moduri prin care ne poate incita. Ascultarea anumitor pasaje muzicale, crescendo-urile, versurile, tonalitățile de voce sau sunetele surprinzătoare. Atunci când cântăm, singuri sau împreună cu alții, atunci când dansăm pe muzică. Atunci când vedem filme, când ascultăm discursuri sau când vorbim despre chestiuni legate de valorile noastre fundamentale, teme în care credem cu pasiune.

În cazul unei scăderi bruște de temperatură, când ieșim din cada de baie sau din piscină, de exemplu, receptoarele de temperatură repartizate pe pielea noastră (corpusculii Krause) avertizează creierul de schimbare, care trimite un mesaj către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze, pentru a ajuta adaptarea imediată la noile condiții,

Studiile arată că sunt anumite trăsături pe care le au cei care experimentează senzația de piele de găină, cea mai importantă fiind deschiderea crescută spre experiență, gradul ridicat în care acceptăm și căutăm noul și varietatea în viața noastră și nivele crescute de curiozitate, creativitate, imaginație și atenție la emoții. De asemenea, aceste persoane sunt mai empatice și mai agreabile și deseori au interese artistice, apreciază natura, sunt în contact cu ceea ce simt, caută să trăiască experiențe noi.

Vezi si video pe tiktok aici.

surse: magicfm.ro, evz.ro

Tag-uri: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *