NASA a ales trei companii pentru a dezvolta un vehicul lunar

NASA a anunțat că a ales trei companii pentru a dezvolta vehiculul lunar destinat astronauților care participă la misiunile Artemis. Intuitive Machines, Lunar Outpost și Venturi Astrolab sunt cele trei companii ale căror vehicule vor contribui la progresul agenției în ceea ce privește cercetarea științifică lunară și vor pregăti calea pentru viitoarele misiuni umane către Marte.

Agenţia spaţială a anunţat că a ales aceste companii pentru a dezvolta vehiculele lor lunare terestre (LTV) într-un studiu de fezabilitate în următorul an. După aceea, se aşteaptă ca doar unul să fie selectat pentru o misiune demonstrativă, în care vehiculul va fi trimis pe Lună pentru teste de performanţă şi siguranţă. NASA intenţionează să utilizeze LTV-ul începând cu echipajul Artemis V, care este prevăzut să fie lansat la începutul anului 2030.

LTV va fi echipat să facă față condițiilor extreme de la Polul Sud al Lunii și va include tehnologii avansate pentru gestionarea energiei, conducere autonomă și sisteme de comunicații și navigație de ultimă generație. Echipajele vor folosi LTV pentru a explora, a transporta echipamente științifice și a colecta mostre de pe suprafața lunară, permițând o acoperire a unui teritoriu mult mai mare decât ar fi posibil pe jos, ceea ce va facilita o creștere a randamentului științific.

În perioadele dintre misiunile Artemis, când echipajele nu se află pe Lună, LTV va opera în mod remote pentru a susține obiectivele științifice ale NASA în funcție de nevoi. În afara acestor perioade, furnizorul va avea posibilitatea de a folosi LTV pentru activități comerciale pe suprafața lunară, nelegate de misiunile NASA.

"Vom folosi LTV-ul pentru a călători la locaţii la care altfel nu am putea ajunge pe jos, crescându-ne astfel capacitatea de a explora şi de a face noi descoperiri ştiinţifice", a declarat Jacob Bleacher, cercetător de explorare la NASA.

surse: zonait.ro, mediafax.ro

Tag-uri: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *