O rază de lumină traversează spațiul cosmic: Pământul primește o transmisiune laser record de la 255 de milioane de kilometri

O realizare uimitoare în domeniul comunicațiilor spațiale a avut loc recent, când Pământul a primit o transmisiune laser de la o distanță record de 255 de milioane de kilometri. Această transmisiune revoluționară a fost realizată de sonda spațială Psyche a NASA, aflată în prezent la o distanță de aproximativ 1,5 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare.

Acest eveniment semnificativ marchează o etapă importantă în demonstrarea fezabilității comunicațiilor laser pe distanțe interstelare. Transmisiunea laser oferă o lățime de bandă semnificativ mai mare - de 10 până la 100 de ori mai rapidă - decât metodele tradiționale de radiofrecvență utilizate în prezent. Acest lucru deschide calea către o comunicare mai rapidă și mai eficientă cu sondele spațiale aflate la adâncimi tot mai mari în spațiu.

Realizarea a fost posibilă datorită Deep Space Optical Communications (DSOC), o caracteristică specială a sondei Psyche. DSOC utilizează un laser extrem de precis pentru a trimite fascicule înguste de lumină către Pământ. Pe Pământ, telescopul Keck din Hawaii a recepționat cu succes semnalul laser, demonstrând viabilitatea acestei tehnologii avansate.

Pe lângă stabilirea unui nou record de distanță, această transmisiune laser a reușit și să transmită date științifice reale de la sondă. Acest lucru demonstrează potențialul comunicațiilor laser de a oferi nu doar o viteză mai mare, ci și o modalitate mai eficientă de a transfera cantități mari de date de pe navele spațiale aflate la distanțe mari.

Succesul misiunii Psyche DSOC are implicații semnificative pentru viitorul explorării spațiale. Pe măsură ce ne aventurăm tot mai departe în spațiu, comunicațiile laser vor deveni esențiale pentru a menține legătura cu sondele noastre spațiale și pentru a primi date științifice valoroase. Această nouă eră a comunicațiilor spațiale va accelera ritmul descoperirilor și ne va ajuta să înțelegem mai bine misterele universului.

Sursa: https://www.space.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *