curiozitati.info

Secretul din ochii Mona Lisei. Dezvăluirea făcută de oameni de știință din Germania

Mona Lisa este celebră pentru două lucruri: zâmbetul enigmatic și privirea fixă, care i-ar „urmări” pe privitori prin încăpere.

Un lucru este clar: celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, cunoscută și sub numele de „Gioconda”, a inspirat numele unui fenomen sțiințific cât se poate de real - efectul Mona Lisa, definit prin percepția că personajul unei picturi se uită direct la privitor, indiferent unde este plasat acesta într-o încăpere.

Însă potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Bielefeld din Germania, citați de CNN, una dintre picturile care nu demonstrează efectul Mona Lisa este chiar… „Mona Lisa”.

Potrivit studiului publicat în jurnalul i-Perception, privirea Mona Lisei este fixată la aproximativ 15 grade în dreapta privitorului. Astfel, Gioconda îți privește mai degrabă urechea dreaptă sau se uită fix peste umărul tău drept, și nu în ochii tăi.

La studiul făcut de Gernot Horstmann, profesor-asociat al Center of Excellence - Cognitive Interaction Technology (CITEC), din cadrul Universității Bielefeld, și Sebastian Loth, asistent de cercetare, au participat 24 de persoane. Acestea au privit pictura pe un ecran de calculator, de la diferite distanțe și unghiuri. De asemenea, participanții la studiu au privit pictura întreaga, doar fața Mona Lisei sau numai ochii și nasul acesteia. Autorii studiului nu i-au întrebat dacă Mona Lisa se uită direct la ei, pentru că o astfel de formulare ar fi influențat răspunsul.

Efectul Mona Lisa înseamnă ca subiectul unei picturi să privească la un unghi de cel mult 5 grade în stânga sau dreapta persoanei care se uită la pictură. În cazul „Giocondei”, privirea acesteia a fost calculată la un unghi de 15,4 grade spre dreapta. Pe scurt, Mona Lisa nu își urmărește admiratorii cu privirea.  

„Nu există niciun dubiu că efectul Mona Lisa este real. Însă nu se poate aplica picturii  „Mona Lisa” în sine”, au concluzionat Horstmann și Loth.

surse: digi24.ro

Website in constructie! Unele sectiuni ale site-ului pot fi momentan indisponibile. Revenim curand cu noutati. Multumim pentru intelegere!

© Copyright 2021. Toate drepturile rezervate. Powered by webinspire.ro