Senzația Déjà Vu este explicată. Vezi ce înseamnă!

60

Déjà Vu este una dintre cele mai ciudate senzații pe care noi oamenii le avem.  Pe scurt este acea senzaţie pe care o avem atunci când ne aflăm într-o situație nouă și simțim că ne este familiară sau am mai trait-o o dată exact la fel.

Déjà Vu înseamnă în franceză „văzut deja”. Oamenii de știință spun că 70% din oameni au experimentat această senzație.

Această senzație este foarte greu de studiat pentru că este foarte scurtă și nu poate fi recreată în laborator dar totuși oamenii de știință au dat câteva explicații.

Senzaţii care sunt declanşate accidental în creier

În anul 2006 a fost recreată în laborator senzația de déjà vu prin hipnoză. Au încercat astfel să declanșeze parțial procesul de recunoaștere. Experimenrul a avut în vedere două procese cheie care se produc în creier atunci când recunoaștem ceva familiar. În primul proces creierul verifică dacă ceea ce observăm ne este familiar sau am mai obsevat ceva asemănător. Dacă se întâmplă acest lucru atunci în a doua etapă a procesului, o zonă separată a creierului identifică ceea ce observăm drept familiară sau deja cunoscută.

În cadrul unui experiment în acest sens, cercetătorii au ales 18 voluntari care au fost rugați să citească 24 de cuvinte uzuale. Apoi voluntarii au fost hipnotizaţi și li s-a spus că atunci când vor vedea un cuvânt într-un chenar roșu acesta li se va părea familiar. În schimb, cuvintele pe care le vor vedea în chenare verzi o să-i facă să creadă că sunt din lista originală cu cele 24 de cuvinte uzuale.

După ce voluntarii au ieşit din hipnoză, ei au primit o serie de cuvinte în diferite chenare colorate, inclusiv câteva cuvinte care nu existau în lista originală.

Zece voluntari au declarat că au simțit o senzație ciudată atunci când au văzut cuvinte noi în chenare de culoare roșie, iar cinci voluntari au declarat că au simțit o senzaţie de déjà vu.

Cel mai probabil, déjà vu reprezintă un conflict de memorie.

Cercetătorul Akira O’Connor a sugerat că amintirile false s-ar putea să nu fie cauza sentimentului de déjà vu. În schimb, déjà vu ar putea fi un semn că în creier se desfăşoară un proces de verificare a memoriei.

O’Connor și echipa sa au scanat creierul a 21 de voluntari în timpul unui test obişnuit având drept scop declanșarea amintirilor false, a anunţat New Scientist.

Pentru aceasta cercetătorii le-au dat voluntarilor o listă conținând cuvinte uzuale dintr-un anumit context, cum ar fi, de exemplu, pat, noapte, adormit. Ulterior, aceştia au avut tendinţa să indice cuvinte în legătură cu ceea ce au auzit, în acest caz ar fi vorba despre „somn”.

Pentru a încerca să creeze senzația de déjà vu, cercetătorii i-au întrebat pe subiecți dacă au auzit cuvinte care încep cu litera „s”, la care aceştia au răspuns că nu au auzit. Cu toate acestea, atunci când au fost întrebaţi despre cuvântul „somn”, ei au afirmat că nu-şi amintesc să fi auzit de el, dar că le este cunoscut, deoarece le-a fost sugerat.

Deşi cercetătorii s-au aşteptat să observe o activare a regiunilor creierului asociate cu memoria, cum ar fi hippocampus, nu s-a constatat acest lucru. În schimb, regiunile cerebrale implicate în luarea deciziilor au fost active.

„Se pare că regiunile creierului asociate cu conflictele de memorie, mai degrabă decât cu memoriile false, declanşează senzaţia déjà vu.

Acest lucru este în concordanță cu ipoteza noastră că déjà vu poate fi considerată un avertisment al unor nepotriviri de memorie pe care creierul încearcă să le corecteze. Acest lucru, la rândul său, ar putea explica de ce senzaţiile de déjà vu par să se rărească odată cu înaintarea în vârstă, în ciuda faptului că erorile de memorie tind să se înmulţească cu vârsta.

Din acest motiv, déjà vu reprezintă mai degrabă un proces prin care creierul încearcă să prevină erorile de memorie şi nu o dovadă a existenţei acestor erori”, a afirmat O’Connor.

surse: sciencealert.com

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.