Știați că primii pantofi cu toc erau purtați de bărbați?

98

Știați că primii pantofi cu toc erau purtați de bărbați?!

Acum, femeile care poartă pantofi cu toc sunt considerate sexy și feminine. Pe timpuri însă, totul era invers, iar tocul înalt era un detaliu strict bărbătesc.

“Pantoful cu toc este o piesă strict masculină”.
”Pantofii cu toc au fost purtați timp de secole în Orientul Apropiat ca o formă de încălțăminte pentru echitație”, explică Elizabeth “Pantoful cu toc este o piesă strict masculină”. Semmelhack de la Muzeul Pantofilor Bata din Toronto. Arta de a călări era esențială pentru îmbunătățirea stilului de luptă în Persia. ”Când soldatul se ridica în picioare pe scară, tocul îl ajuta să își mențină postura astfel încât să poată să tragă cu arcul mai eficient”, spune Semmelhack.

Pantofii în stil persan au fost adoptați cu mult entuziasm de aristocrația occidentală în căutare de modalități de a spori aspectul viril și masculin – pantofii cu toc fiind considerați, dintr-o dată, impulsul de care era nevoie.

“Pantoful cu toc este o piesă strict masculină”. Una dintre cele mai eficiente căi de a sublinia statutul social este prin apelul la impracticabilitate”, spune Semmelhack, menționând că în clasele sociale superioare era cultivată ideea achiziționării de îmbrăcăminte incomodă, dar somptuoasă pentru a marca statutul privilegiat.

Unul dintre cei mai avizi colecționari de pantofi a fost regele Louis XIV al Franței. Pentru un mare rege, Louis era mai degrabă scund, cu o înălțime de numai 1,63m. Dar și-a ajustat statura cu încă 10 cm cu ajutorul tocurilor, adesea decorate minuțios cu scene din bătălii importante. Tocul și talpa erau întotdeauna roșii – vopseaua era scumpă și avea o conotație marțială.

Moda s-a răspândit, rapid, peste mări și țări – portretul de încoronare al lui Charles II al Angliei din 1661 îl reprezintă pe noul rege purtând o pereche de tocuri franțuzești foarte înalte, roșii

Tocurile intră și în dulapul femeilor. ”În anii 1630, existau femei care își tundeau părul sau care își completau costumațiile cu epoleți”, spune Semmelhack. ”Fumau pipă, purtau pălării cu note foarte masculine. Și de aceea femeile au adoptat tocul – făcea parte din efortul lor de a-și masculiniza costumația.”

sursa: Curiozitati

Leave A Reply

Your email address will not be published.