curiozitati.info

Stiati ca somnul e mai important decat hrana?

Să presupunem că, într-o zi, hotărăști nu nu mai pui nimic în gură vreme de o săptămână. Cum te simți după 7 zile de înfometare? Probabil simți o foame de lup, probabil te simți slăbit și, cu siguranță, asta și fiindcă ai slăbit la propriu. Dar, una peste alta, ești bine. Nu același lucru se întâmplă dacă nu dormi o săptămână. Nici nu trebuie să treacă toate cele 7 zile de nesomn ca să devii complet nefuncțional. Este motivul pentru care Amnesty International consideră că privarea de somn rămână cea mai teribilă formă de tortură.

Somnul mentine sanatatea creierului si bunastarea emotionala

Somn ajuta creierul sa functioneze corect. In timp ce dormim, creierul se pregateste pentru a doua zi, formand noi cai cu ajutorul carora putem sa invatam si sa ne amintim diverse informatii.

Studiile arata ca un somn odihnitor imbunatateste capacitatea de invatare. Fie ca invatam matematica sau cum sa cantam la pian, cum sa jucam fotbal sau volei sau cum sa conducem o masina, somnul ne ajuta imbunatateste procesul de invatare si abilitatile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajuta sa ne concentram mai bine si sa fim mai creativi.

Pe de alta parte, studiile arata ca deficienta de somn modifica activitatea in anumite parti ale creierului, ingreunand procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emotiilor si a comportamentului, precum si capacitatea de a face fata schimbarilor. Copiii si adolescentii cu deficit de somn pot avea probleme in relationarea cu persoanele din jur. Ei pot fi nervosi si impulsivi, pot avea modificari ale dispozitiei, pot fi tristi sau deprimati sau lipsiti de motivatie.

surse: salterra.ro, reginamaria.ro

Website in constructie! Unele sectiuni ale site-ului pot fi momentan indisponibile. Revenim curand cu noutati. Multumim pentru intelegere!

© Copyright 2021. Toate drepturile rezervate. Powered by webinspire.ro