Vulcanul IbuVulcanul Ibudin estul Indoneziei - 28 APRILIE 2024

Vulcanul Ibu, situat în estul Indoneziei, a intrat în erupţie duminică, expulzând spre cer o coloană de cenuşă ce a ajuns până la 3,5 kilometri deasupra craterului său, au anunţat autorităţile indoneziene

Erupţia, care a început la ora locală 00:37 (15:37 GMT, sâmbătă), a durat mai mult de trei minute, a declarat duminică într-un comunicat Axl Roeroe, un oficial de la postul de control amenajat pe acest vulcan situat pe insula Halmahera, din partea nordică a arhipelagului Insulelor Moluce.

„Locuitorii şi turiştii din apropierea muntelui Ibu sunt sfătuiţi să nu desfăşoare nicio activitate pe o rază de 2 kilometri în jurul craterului”, a adăugat el.

Nivelul de alertă emis pentru acest vulcan, ce are o altitudine de 1.325 de metri, a fost menţinut la 2 pe o scară cu 4 trepte. Autorităţile locale nu au ordonat evacuarea populaţiei după erupţie.

Cu toate acestea, autorităţile au făcut apel la populaţie să poarte măşti sanitare şi ochelari de protecţie atunci când se află afară, pentru a se proteja de cenuşa vulcanică ce ar putea să cadă pe sol.

Arhipelagul indonezian se află în „Cercul de Foc al Pacificului”, o regiune marcată de o intensă activitate vulcanică.

La jumătatea lunii aprilie, vulcanul Ruang, din nordul acestei ţări, a intrat şi el în erupţie, cauzând evacuarea a mii de locuitori.

Aeroportul Internaţional din Manado, situat la o distanţă de peste 100 de kilometri de craterul vulcanului, a fost închis timp de mai multe zile.

sursa: Adriana Ghita, Grupul Geografia lumii

Tag-uri: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *